tiistai 14. huhtikuuta 2015

Meikkilaukkuja ja kukkaroita.

Välillä on kiva tehdä sellaisia pieniä, helppoja ja nopeita ompeluita. Ompelin ensiksi Marimekon Siirtolapuutarha kankaasta tyynynpäälliset. Päälliset on jo uudessa kodissa, eikä niistä kuvia nyt ole näyttää. Oikein mainion vetoketjullisen tyynynpäällisen ohjeen löysin Kannelin blogista.
Kangasta jäi vielä pieni pala ja päätin siitä kokeilla kukkaroiden ja meikkilaukkujen tekoa. 




Vuorellisen meikkilaukun ohjeen löysin täältä. Vuorikankaiksi pilkoin vanhan tyynyliinan. 
Kukkaroon löysin ohjeistusta täältä. Piirsin pussukan alaosan vapaalla kädellä leveneväksi ja reunat pyöreämmiksi. 

Kukkarokehyksiä ostin Ompelijanmaailmasta. Sieltä olen tilannut kerralla isomman satsin ompelutarvikkeita, ja kehyksiäkin nyt jemmaan paria kokoa sekä tuplakukkarokehykset. Näistä on kiva tehdä vaikka lahjoja tai pieniä yllätyksiä ystäville. Samasta paikasta löytyi myös Gutermannin -tekstiililiimaa, ja oikein tehokasta liimaa olikin tähän hommaan.
Olin kuvittellut kukkaroiden tekemisen paljon monimutkaisemmaksi, mutta nämähän hujauttaa melkein lasten päiväunien aikaan:)
Kiinnitin kehykset liimalla ja sitten painelin vielä reunoja pihdeillä. Laitoin nahkapalan pihtien leukojen väliin, ettei tulisi kovin paljon lommoja kehykseen. 












Maanantaipäivä meni rattoisasti Kuopiossa ostoksilla ja Eurokankaasta löytyi taas kassillinen kankaita mukaan. Nappi ja Nauhasta löysin vielä puuvillapitsejä.
Mietinnässä on ollut myös peplum -topin ompeleminen itselle ja ostin tätä valkopohjaista kukallista kangasta sitä varten. Ihastelin jo edellisellä kerralla käydessäni EK:ssa tätä kangasta, mutta en keksinyt vielä silloin mitä siitä tekisin. Jäin vain miettimään, kun myyjä kysyi, että onko minulla jo vuorikangasta? Hmm..ei.. Kangas on paksumpaa puuvilla(95%)elastaania (5%), niin tarvitseeko minun tehdä toppi vuorellisena? Kaavaksi ajattelin tätä. 



Tietäisikö joku vielä jotain hyvää ompeluun liittyvää kirjaa, vaikka vaatetusalan oppikirja tms. Jossa olisi tietoa vähän kaavoituksesta, kankaista ja ompelutekniikoista? Tai vaikka siitä vuorittamisesta.     



Lopuksi esittelen vielä uuden ompelukoneeni. Eikös olekin söpö? Tämähän on siis tyttäreni kone, hän sai tämän 3v. syntymäpäivälahjahjaksi kummiltaan. Pienestä se on harrastus aloitettava:)

10 kommenttia:

  1. Nätit pussukat ja kukkarot. Niitä tarvitsee aina ja on myös mukava lahja :)
    Aivan ihana tuo tytön ompelukone! Luulen että oma tyttöni olisi haltioissaan siitä, kovasti on aina apulaishommissa kun ompelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Meidän perheestä löytyy myös innokkaita apulaisia:) Tyttö katselee mielellään kaavalehtiä, varsinkin Ottobressä on kivoja kuvia. Sitten hän kertoo mitä sieltä voitais ommella. Ja tykkää hypistellä kankaita äidin kangaskaapilla:)

      Poista
  2. Tyylikkäitä kukkaroita ja pussukoita. Voit varmasti itse päättää laitatko toppiin vuoria vai ei, toki vuori tekee aina sisäpuolesta siistimmän, mutta ei sitä mielestäni välttämättä tarvita, riippuu varmaan vähän millaiseen käyttöönkin toppi tulee. Juhlavammat sisävaatteet pyrin aina vuorittamaan, mutta arkivaatteita en sitten välttämättä (paitsi suorat hameet) :). Kun kangas joustaa ja jos päädyt vuoriin niin kannattaa ostaa EK.sta sitä hieman joustavaa vuorikangasta. Pistit vaikean tuon kirjakysymyksen, en tiedä onko sellaista kirjaa, jossa olisi kaikkea tuota, mutta esim. yksi kuosittelukirja on Klara Gaarderin Pukineiden kuosittelu, joka löytyy omasta hyllystä. Sitten on myös Taatilan Minnan kirja Kuosittelu. Oletko kysynyt kirjaston valikoiman? Paras olis varmaan joku kansalaisopiston ompelukurssi, jos on mahdollisuus sellainen ensi syksynä aloittaa :) Itse olen havitellut jotakin englanninkielistä ompelutekniikkakirjaa, jossa olisi vinkkejä "couture"-ompeluun, mutta en ole saanut vielä päätettyä, minkä tilaisin :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos monipuolisesta vastauksesta:) taidan ehkä kallistua tuon vuorellisen puolelle, ja mietinkin itseasiassa että pitäisikö senkin olla myös vähän joustavaa. Eikä se varmaan kovin vaikea ole toteuttaakaan, olen vähän tutkaillut kaapissa olevia kaupan vaatteita, minkälaisia vuoria niistä löytyy. Hyvä vinkki tuo kirjasto, se mitä siellä olen vieraillut niin on lähinnä käsityölehtihylly, täytyy suunnata sinne kirjaosastolle:D ooh, jään mielenkiinnolla odottamaan minkälaisia luomuksia sinulta on kohta tulossa! Onhan ne jo nytkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkityksestä blogiini ja mukava jos koit ohjeen toimivaksi:-) . Minulla ei ole mitään koulutusta ompelusaralle ja siksi olisikin huippu jos löytyisi hyviä kirjoja tai linkkejä sivuille mistä sellaisia saa. Kiva kuulla, mitä vinkkejä saat kirjojen suhteen. Ihania pussukoita olet tehnyt. Joskus olen kokeillut tehdä leukakukkaroita. Niistä saa kyllä kivoja ja erilaisia säilytysjuttuja:-). Mukava nähdä minkälaisen peplumpaidan teet:-)

      Poista
    2. Mukavaa kun olet jaksanut nähdä vaivaa ja tehdä noin hyvät ohjeet. Minä kun tarvitsen ohjeita tai kaavoja melkeinpä kaikkiin ompeluihin:D Mutta sitä vartenhan ne on tehtykin. Aa, ne ovat nimeltään leukakukkaroita, aina oppii jotain uutta:) Pitääpäs tutkailla jos löytäisin vaikka jomman kumman kirjan kirjastosta, voisi ensi viikon vapaapäivillä sitten selailla..

      Poista
  4. Kehyskukkaroita olen tehnyt ommeltavalla kehyksellä. Jokunen liimattava on osunut matkan varrella mukaan ja joistakin on leuat irronneet. Guteemanin liima on kyllä parasta. Jos sillä ei pysy niin sit ei millään :)

    Kuosittelukirjoihin suosittelisin samoja kuin kristakin. Netistä pinterestistä löytää kyllä myös hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinkin noita ommeltavia versioita myös. Tutkailin myös Marimekon omaa kukkaroa, jonka olen joskus saanut lahjaksi, niin siinä näyttäisi kulkevan vielä naru/nyöri, jotta kehys pysyisi paremmin paikallaan. Täytyy tutkailla noita kirjoja kyllä..

      Poista
  5. Kivat pussukat! Pitäisi varmaan minunkin kokeilla noita kehyskukkaroita, kun kerran ne on noin simppeitä :). Ei minullekaan tule valitettavasti yhtään useampaa kirjaa mieleen noista aiheista, samat kuosittelukirjat kuin muillakin tiedossa. Ompelutekniikkaa varmasti saa aika hyvin jostain ompelun yleisistä kirjoista. Meillä oli opiskellessa käytössä vain opettajien laatimia monisteita, joten aika vähän kirjoja tarvitsi hankkia. Eurokankaasta minäkin Kuopiosta ostan kankaat, Nappi ja Nauha on kaikkine ihanine nauhoineen ja tarvikkeineen ihan mahtava. Oletko muuten Savon Palassa käynyt Kuopiossa? Sieltäkin tekee kangaslöytöjä ja varsinkin resoreissa on todella hyvä värivalikoima. Ei tietenkään vedä vertoja Eurokankaan ilmavalle liikkeelle :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin katsella meidän kirjastosta kyseisiä kirjoja, mutta ei ollut saatavilla. Täytyy turvautua internetin ihmeelliseen maailmaan, niin eiköhän ala löytyä:) Kävin nyt ensimmäisen kerran tuolla Nappi ja Nauhassa, onhan se aivan ihastuttava kauppa. Enpä muuten tiennyt tuosta Savon Palasta, sinne siis seuraavalla Kuopion reissulla! Kiitos vinkistä:)

      Poista